We werden allemaal uitgedaagd door minister-president Rutte om na te gaan denken over, zoals hij dat noemde “het nieuwe normaal” en hoe het er uit zal zien in de “anderhalve meter samenleving”. En mijn eerste, impulsieve reactie was: “dat is voor onze experiential learning programma’s absoluut onmogelijk”! Kijk maar eens naar de foto boven dit artikel. Je ziet ruim 100 Young professionals van 6 verschillende bedrijven, dicht op elkaar en fanatiek aan de slag in ons programma Jungle Fire.

Na die eerste primaire reactie, zei ik tegen mijzelf: “ik zal er eens een nachtje over slapen”. Dat is trouwens iets wat ik mezelf heb aangeleerd, voordat ik ergens een beslissing over neem of bijvoorbeeld reageer op een e-mail bericht. En ik kan het je aanbevelen.
Na dat nachtje slapen had ik meteen al ideeën:
- We geven elkaar geen handen meer als mensen de zaal binnenkomen (bij grote(re) sessies gebeurt dat meestal sowieso niet, maar vaak wel als er zo’n 25 deelnemers zijn)
- De facilitators en support staff wassen hun handen en gebruiken desinfecterende handgel voor aanvang van de sessie. Dat vragen we ook van deelnemers. Bij de ingang van de zaal hebben we een paar dispensers met handgel. Het desinfecteren kunnen we ook toepassen bij de materialen die we gebruiken, zoals mappen, kaartjes, kistjes, tassen, gelamineerde vellen, stiften, etc.
- We dragen allemaal mondkapjes en latex handschoenen. De mondkapjes zijn voor de deelnemers die in de “spitting zone” zitten wel zo aangenaam ook…
- We maken gebruik van grotere zalen en grotere tafels of zetten meer tafels tegen elkaar, zodat deelnemers anderhalve meter van elkaar afzitten en er ook anderhalve meter ruimte is om tussen door te lopen. Ook kunnen we, bij gebrek aan ruimte, minder deelnemers per sessie toelaten en bijvoorbeeld in plaats van 1 sessie, 2 sessies verzorgen.
- Bij sommige programma’s of activiteiten is het nu zo, dat deelnemers elkaar aanraken. Daarvoor kunnen we slimme alternatieven bedenken. Wellicht met gebruikmaking van mobiele telefoons en/of online mogelijkheden.
- Kijken wat we online kunnen gaan aanbieden. Onze moedermaatschappij in Canada is met een batterij ontwikkelaars aan de slag om diverse programma’s als virtual learning te kunnen aanbieden om zo onze klanten te kunnen helpen.
Nu weet ik niet hoe het met jullie is, maar ik heb ondertussen rechthoekige ogen van al die Zoom, Teams en Hangout gesprekken, meetings en webinars. Ik begin er naar te snakken om ‘gewoon’ weer een keer met relaties en klanten aan tafel te zitten, samen een bak koffie te drinken en een zaal vol deelnemers te begroeten om lekker mee aan de slag te gaan. Ik hoop dus ook maar dat het “nieuwe normaal” over een tijdje een “tijdelijk abnormaal”is gebleken.
Als ik mijn opsomming nu zo teruglees en me een beeld vorm hoe het er allemaal uit zal zien, word ik er niet echt vrolijk van maar ik denk dat we allemaal er aan zullen moeten wennen dat dit voorlopig onze nieuwe realiteit is geworden.
Misschien heb je ook al nagedacht over “het nieuwe normaal” en heb je andere dingen gevonden dan ik hier heb beschreven? Dan hoor ik graag je ideeën, tips & tricks!
Peter van der Nagel, Experiential Learning Expert
https://www.linkedin.com/in/petervandennagel/
Dit bericht is eerder geplaatst als artikel op LinekdIn https://www.linkedin.com/pulse/experiential-learning-de-anderhalve-meter-samenleving-van-den-nagel/